Nyomtatás

Felgyorsult a III. alprojekt kivitelezése

.

Az árvízkapu víztelenített munkafelületeFelgyorsultak a Szarvas-Kákai szivattyútelep, az öntözőrendszer K-1 főcsatornája, valamint a Hortobágy-Berettyó árvízkapu rekonstrukciójának munkái. A munkaterület átadása 2012 decemberében megtörtént, a kivitelező a Békés Drén Kft. Azóta a következő munkálatokat végezték el, illetve végzik folyamatosan.

Szarvas-Kákai szivattyútelep
A szivattyútelepet érintő munkák épületszerkezeti, gépészeti, villamos- és mélyépítési beavatkozást igényelnek. Az elvégzett munkák nagyrészt építészeti jellegűek voltak. Elkészült az épület tetőszigetelése, a bádogos munkák, a külső nyílászárók cseréje, az épület jellegét meghatározó töredezett, nagyfelületű üvegfalak cseréje, az épületet körülölelő járdák és felületek betonozása. A kezelő személyzet komfortfokozatát emelő munkáspihenőhöz a vízvezeték kiépítése, a vizesblokk kialakítása. Az építészeti munkákkal párhuzamosan elkezdődött a szivattyúk felújítása is. A CsV500-as szivattyú és tolózárjának felújítás megtörtént, a 3 db Cs1000 szivattyúból az első javítását végzik. A villanymotorok és a vezérlő rendszerbeszerzéséről most folynak a tárgyalások. A szivattyútelep nyomóaknájában a csappantyúk felújítása megtörtént. Az alépítmény felújításához a Szarvas-Békésszentandrási holtág felől az elzárás megtörtént, a szívóaknák felújítása a szivattyúk felújításával párhuzamosan történik.

Hortobágy-Berettyó árvízkapu
Már a duzzasztási időszakban - függesztett állvány biztosítása mellett -elbontásra került az üzemi híd, és a hídfejek kibetonozása is megtörtént. Az új, nagy teherbírású hídszerkezeti áthidaló betongerendákat legyártották és a helyszínre szállították, ahol várják a beépítésüket. Ideiglenes földelzárás készült a műtárgy al- és felvíze felől.A munkaterület teljes víztelenítése december közepére megtörtént, annak érdekében, hogy a kapu vasszerkezeteinek és betonfelületeinek teljes felújítása, az al- és felvízi betétgerenda hornyainak kialakítása száraz körülmények között elvégezhető legyen. Nincs még a helyszínen, de már a telephelyen elkészült a jelenleginél sokkal stabilabb, új kezelőhíd és a felújítás során új szerkezetként megépülő alsó ideiglenes elzárás gerendáinak fémszerkezete. Az árvízkapu üzemirányítási rendszerét érintő távjelzős vízmércék szondái beépítésre kerültek, ezek védőburkolata is látszik a most a száraz mederoldalban.

K-1 öntözőcsatorna
Az öntözőcsatorna kiviteli tervdokumentációját a tervellenőr elfogadta. Jelenleg a földmunkák elvégzéséhez szükséges gépeket szállítják a helyszínre, utána kezdődhet a földmunka, a Reno matracos burkolatok, műtárgy felújítások kivitelezése, annak érdekében, hogy az öntözési idény kezdetére elkészüljön a vízszolgáltató mű.

Megyeri László
KÖVIZIG