Nyomtatás

Aktuális munkálatok a III. alprojektben

.

11. hét (március 10-16.) Nagytakarítás
A tavasz beköszöntével végre megkezdődött a nagytakarítás a Szarvas-kákai szivattyútelepen, a K-1 főcsatornán, valamint a Hortobágy-Berettyó árvízkapun, tette közzé a kivitelező munkálatokért felelős Békés Drén Kft.

Szarvas-kákai szivattyútelep
A Szarvas-kákai szivattyútelep szívóaknáinak víztelenítése, az iszap kiszedése, deponálása, valamint a műtárgy teljes körű tisztítása egész hétre elegendő feladattal szolgál a kivitelező Békés Drén Kft. számára.
Építési munkálatok tekintetében továbbra is a vizes blokkok beszerelésével, valamint az egyéb belső munkálatokkal kell számolni. K-1 főcsatorna A K-1 főcsatornát illetően megkezdődött a műtárgyak tisztítása, illetve a szükséges felújítási munkálatok elvégzése. A 6+180-6+510 fm szelvény között a töltést teljes egészében újjá kell építeni, amelynek a kivitelezését elkezdték. Az 5+050 - 6+000 fm szelvény közötti részen iszaptalanítást végeznek, a tuskók kiemelésre, a munkálatok során keletkező többlet föld pedig elszállításra kerül.

Hortobágy-Berettyó árvízkapu
A Hortobágy-Berettyó árvízkapu műtárgyon felülettisztítási munkálatokat végeznek. Ennek keretében a támkapukat homokfújással kezelik, eltávolítva ezáltal többek között a rozsdát. Az acélszerkezeten megtörténnek a szükséges anyagvizsgálatok, valamint a vastagságmérés is. Az üzemi híd műtárgyon a pályaszerkezet utókezelését megkezdték. Az utókezelési eljárással a beton pályalemez megfelelő szilárdulásához szükséges vizet és a megfelelő hőmérsékletet biztosítja a kivitelező. A műtárgyon a felületek javítása, valamint kezelése folyamatosan történik, valamint befejeződött az alsó ideiglenes elzáró töltés magasítása is.


10. hét (március 3-március 9.) Befejező szakaszához érkeztek a munkálatok a Hortobágy-Berettyó árvízkapu üzemi hídja kapcsán
A Békés Drén Kft. hamarosan befejezheti a munkálatokat a III. alprojekt Hortobágy-Berettyó árvízkapu üzemi hídjánál. A Szarvas-kákai szivattyútelep, valamint a K-1 főcsatorna esetében pedig a következő munkálatokra lehet számítani a következő napokban:

Szarvas-kákai szivattyútelep 
A Szarvas-kákai szivattyútelep rekonstrukciója a szívóaknák víztelenítésével folytatódik a 10. héten. Az aknákból először eltávolításra, majd ezt követően deponálásra kerül az iszap, valamint megtörténik a műtárgy teljes tisztítása. Az építési munkálatokat illetően a legfőbb feladatot továbbra is a vizes blokk szerelése, illetve az egyéb belső munkálatok elvégzése jelenti.          

K-1 főcsatorna 
Párhuzamosan több helyszínen zajlanak a K-1 főcsatorna rekonstrukcióját érintő munkálatok. A 6+754 fm szelvénynél lévő műtárgy iszaptalanítása megkezdődött, valamint sor kerül a beton rézsűburkolat bontására is. A 6+006 fm szelvénynél bujtatóakna építése zajlik. Az 5+412 fm szelvénynél található tiltós műtárgy sérült burkolatainak bontási munkálatai elkezdődtek, emellett pedig szükségessé vált a műtárgy iszaptalanítása is, amelynek kivitelezése folyamatban van. A 6+180 - 6+510 fm szelvény között teljes kotrást végeznek. Az 5+050 - 6+754 fm. szelvény közti részen a baloldalai, a 6+180 - 6+510 fm szelvény közti részen a jobboldali töltés lehumuszolása történik, kiemelésre kerülnek a tuskók, valamint ugyanezen fm szelvény jobb oldalán a töltés rekonstrukciója zajlik. 

Hortobágy-Berettyó árvízkapu 
Hamarosan lezárulnak a Komplex Tisza-tó Projekt részeként megvalósuló, a Hortobágy-Berettyó árvízkapu rekonstrukciójának fontos részét képezőüzemi híd vasszerelését érintő munkálatok, amelyen belül elhelyezik a talplemezeket és megtörténik a zsaluzat rázárása. Emellett folyamatban van a pályalemez betonozása. Megtörténik a felvizi ideiglenes elzárás, a tokszerkezet vasfelületeinek, valamint a támkapuk alsó felének homokszórása. Végezetül sor kerül a műtárgy falfelületeinek lekenésére, speciális habarcs felhordására, és a felszíni betonvasak előzetes passziválására.

 


 

Megkezdődtek a K-1 főcsatorna bontási munkálatai
A III. alprojekt kivitelezését végző Békés Drén Kft. újabb munkálatokat kezdett meg a Szarvas-Kákai szivattyútelep, az öntözőrendszer K-1 főcsatornája, valamint a Hortobágy-Berettyó árvízkapu rekonstrukciója kapcsán. A K-1 főcsatorna bontási munkálataival kezdődött ugyanis a hét, valamint a következő feladatok várnak a kivitelezőre:

Szarvas-kákai szivattyútelep
A Szarvas-kákai szivattyútelep rekonstrukciója elsősorban építészeti és mélyépítési munkálatokkal folytatódik a héten. 
A telepen a munkáspihenőhöz a vízvezeték kiépítése az előző hét során megtörtént, a vizesblokkok beszerelése, valamint a további belső munkálatok elvégzése folyamatban van.
Az uszadék felfogására szolgáló gerebrácsok kiemelése megtörtént, hamarosan elszállítják őket a műhelybe homokszórásra, illetve felületkezelésre. Az aknák víztelenítése, valamint az iszap eltávolítása a következő napok feladatainak egyikét jelentik. A befolyó csatorna teljes elkötése megtörténik a héten, megkezdődnek a töltésépítéssel kapcsolatos munkálatok, amelyeknek kapcsán búvárok bevonására is szükség lesz.

K-1 főcsatorna
A földmunkák elvégzéséhez nélkülözhetetlen gépek helyszínre szállítását követően megkezdődhettek a bontási munkálatok a K-1 főcsatornánál. A 6+053, és az 5+669 fm-nél a jobb oldali műtárgy, valamint a 6+078 fm-nél a bal oldali műtárgy bontása megkezdődött. Az 5+000 – 6+300 fm közötti szakasz jobb oldalán az iszap eltávolítása folyamatban van, ezen kívül pedig a 6+006 szelvényben lévő bújtatás bontásával kapcsolatos munkálatokat végeznek. Ezen munkálatok során keletkező betontörmelékek elszállítása, valamint deponálása jelentős feladatot jelent az öntözőcsatorna környezetében dolgozók számára.

Hortobágy-Berettyó árvízkapu
Befejező fázisába került az üzemi híd vasszerelése, amelynek köszönhetően a talplemezek elhelyezésre kerülnek, valamint a zsaluzat zárása megtörténik. A vasfelületek homokszórása mellett bebetonozzák a pályalemezeket. A műtárgyon megkezdődik a régi falfelületek javítása, elvégzik a szükséges injektálásokat, valamint a habarcsfelhordást.