Nyomtatás

Ökológiai folyosó a páratlan vízi világnak

.

k tiszato8A Komplex Tisza-tó Projekt egyik kiemelt célja a tározó ökológiai egyensúlya alapjainak hosszú távú megteremtése. A fejlesztések részeként hallépcső épül a Kiskörei Vízlépcsőnél, amelynek köszönhetően biztosítható a folyóban és a tóban otthonra lelt varázslatos vízi állatvilág „közlekedése”, fel- és leúszása, másképpen fogalmazva az alvízi és felvízi életterek ökológiai kapcsolata.


A tervezett ökológiai folyosót, hallépcsőt természet-közeli műszaki megoldásokkal, három szakaszban alakítják ki. A felső szakasz az állatok Tisza-tóból történő kiléptetését szolgálja, a középső szakasz a felső és az alsó torkolat közötti, míg az alsó, torkolati szakasz az alvízi kapcsolatot biztosítja.
A hallépcső felső szakaszának központi elemeként 180 méter hosszúságú és 2 méter fenékszélességű tápcsatorna épül a téli kikötő és az üzemi út között, az üzemi út alatt pedig az árvizek kizárását is lehetővé tévő műtárgy létesül. (Ennek szomszédságában kapnak helyet azok a monitoring berendezések, amelyek a hallépcső hatékonyságának ellenőrzését teszik lehetővé.)
Az ökológiai folyosó középső szakasza ezt a medencét és az alsó „pihenő” tavat kapcsolja össze a hullámtéren. A kedvező átjárási feltételeket a természet-közeli bukókhoz hozzáépített, réselt halátjáróként kialakított műtárgyak alkotják. (Ezek mélyküszöbű nyílásai szolgálják az év teljes időszakában – téli alacsony duzzasztáskor is – a halak számára az átjárhatóságot, és a rendszer vízteleníthetőségét, leüríthetőségét. ) Az alsó, torkolati szakaszon természet-közeli medencesor és „pihenőtó” várja a halakat, mielőtt folytatnák útjukat az alvízen.

 Képgaléria

Laczi Zoltán