Nyomtatás

Kapszulát „nyelt” a Tisza-tó

.

A Komplex Tisza-tó Projekt stabilizálja a Tisza és a Körös-völgy vízgazdálkodását, növeli a térség mezőgazdasági termelésének biztonságát és megóvja az ökológiai sokszínűséget – mondta dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Kiskörén, a beruházás április 9-én rendezett alapkőletételi ünnepségén. Hozzátette: Magyarország első számú ökoturisztikai célpontja a Tisza-tó.

A rendezvényen elsőként felszólaló Magyar Csilla, Kisköre polgármestere gyönyörűségnek nevezte a Tisza-tavat, amelyet ünnepelni jöttünk, s megköszönte a KÖTIVIZIG-nek, hogy létrejöhetett ez a projekt.

Dr. Fazekas Sándor beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar vízgazdálkodás addigi legnagyobb művének nevezték az 1973. május 16-án ünnepélyesen átadott Kiskörei Vízlépcsőt. Jelezte: az Új Széchenyi terv keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló, 6,6 milliárd forintos Komplex Tisza-tó Projekt egyik fő célja, hogy a megfelelő áramlási viszonyok megteremtésével biztosítsa a vízpótlást a tározóban és hozzá kapcsolódó csatornákban. Ennek eredményeként egy olyan rendszer jön létre, amely alkalmas a mesterséges vízpótlásra, ezáltal a mezőgazdasági termelés biztonságának növelésére a térségben, ugyanakkor a többlet vízmennyiség elvezetésére is módot ad. Hozzáfűzte: a Kiskörei-tározó vízpótlását, az áramlást segítő rendszerek az elmúlt évtizedekben különböző mértékben feliszapolódtak, így már nem képesek maradéktalanul ellátni eredeti funkciójukat, illetve tervezett kapacitásukkal a vízpótlást. A nem megfelelő áramlási viszonyok következménye pedig az, hogy nem kívánt mértékben elterjedt a sekély vizekben a zöld növényzet, vízminőségi problémákat előidézve. A Tisza-tó hosszú távú ökológia egyensúlyának fenntartása érdekében ezért nélkülözhetetlen az érintett területekhez kapcsolódóan a gyökérzónás kotrás 108 hektáron, az öblítő csatornák feltöltődött részének kotrása 5,4 kilométeren, továbbá a beengedő művek korszerűsítése.

A miniszter a klímaváltozással összefüggésben kitért az összehangolt vízkormányzás fontosságára. Beszámolt arról, hogy a fejlesztés részeként megújul a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR), amely az ország legszárazabb területeként ismert, nyaranta gyakran vízhiánnyal szembesülő Körös-völgy vízkészletét hivatott pótolni a Keleti-, és a Nagykunsági-főcsatorna révén tiszai vízátvezetéssel. Rámutatott a projekt fontosságára a társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vízstratégia szempontjából.

– Elődeink a kor legbölcsebb döntését hozták meg, amikor a Kiskörei-tározó létesítéséről határoztak – kezdte beszédét Horváth Béla. A KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese adatok sorával támasztotta alá, hogy ezzel vízgazdálkodási szempontból milyen nagy lehetőséget teremtettek meg, az itt betározott víz hatásterülete ugyanis 300 ezer hektárt tesz ki. Utalt arra, hogy olyan komplex rendszer jött létre, amit meg kell óvni, az „egészségi állapotát” helyrehozni. Az igazgatóság főmérnöke arról is szólt, hogy a most kezdődő projekt az első állomása ennek a munkának, a jövőben további intézkedésekre van szükség. A jövő év végére befejezni tervezett projekt keretében a Tisza–tóhoz kapcsolódó vízterek természetközeli állapotba hozása, a tározó kapacitásának növelése valósul meg. A fejlesztés további része a Keleti–főcsatorna létesítményeinek felújítása, a torkolati szakasz feliszapoltságának megszüntetése, szabályozó műtárgyainak rekonstrukciója a mezőgazdaság, a halászat és horgászat vízigényének biztosítása érdekében. Ugyancsak megtörténik a szarvas–kákai szivattyútelep és az öntözőrendszer K1-es főcsatornájának, a Hortobágy–Berettyó árvízkapujának, valamint a Nagykunsági–főcsatorna műtárgyainak rekonstrukciója, ezen kívül pedig olyan, korszerű vezérlő–szabályozó rendszer létesül, amely új alapokra helyezi a térségi vízkormányzást. Az indokolt felújítási, kotrási munkálatok mellett hallépcső épül Kiskörén, a vízlépcső szomszédságában. A méreteit tekintve Magyarországon egyedülálló létesítménynek köszönhetően biztosítható a folyóban és a tóban otthonra lelt varázslatos vízi állatvilág „közlekedése”, fel- és leúszása, azaz az alvízi és felvízi életterek ökológiai kapcsolata.

Az ünnepség záróakkordjaként Magyar Csilla, Dr. Fazekas Sándor, Horváth Béla, valamint a kivitelező cégek képviseletében Kocsi Mihály, a KÖTIVIÉP’B Kft. ügyvezető igazgatója közösen elhelyezte a beruházás időkapszuláját a Kiskörei Szakaszmérnökség épülete előtti parkban, amelyben helyet kapott egyebek mellett a Közép-Tisza legutóbbi, s a hamarosan megjelenő legfrissebb száma is.

Az esemény a sajtó munkatársainak további meglepetést tartogatott, Berényi József, a Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei erőművének vezetője kalauzolásával ugyanis megtekinthették a vízerőművet, bepillanthattak az elektromos energiát előállító üzem mindennapjaiba, továbbá az árvíz okán lehetőség nyílt, az egyik üzemen kívüli turbina megtekintésére.

Laczi Zoltán