Nyomtatás

Megkezdődött a Tisza-tó kotrása

.

KotrásMegkezdődtek a vízminőség megőrzése, javítása érdekében nélkülözhetetlen kotrási munkálatok a Tisza-tóban. A 6,6 milliárd forintos, az európai uniós támogatást élvező Komplex Tisza-tó Projekt megvalósítása során összesen megközelítően egymillió köbméternyi üledéktől szabadítják meg a tavat. Ezen kívül épül a hallépcső Kiskörénél és folynak a partrehabilitációs beavatkozások Sarudnál.

KotrásA kotrási munkálatok szinte az egész tavat érintik. Jelenleg a Kis-Tiszánál, két helyszínen, két kotróhajóval folynak ilyen munkálatok, de sorra kerül az Eger-patak, az Aponyháti csatorna, a VIII és X. öblítőcsatorna, továbbá a Csapói Holt-Tisza egy szakasza. Az V-ös öblítőcsatorna felső szakaszán és a VI. öblítőcsatornától egészen a Szilas-fokig lepelkotrás lesz, épp úgy, mint a Kőhidi-laposban és az érfűi gátőrház előtt (régi Abádi-Holt-Tisza).

KotrásMegvalósul a VI-os öblítőcsatorna felújítása és bekötése a Fűzfás-morotvába, és a Dühös-lapos egy mélyebb területének bekötése is szerepel a tervek között. Aponyhátnál pedig új csatorna épül. A Füredi-öblözetben ugyancsak tervezünk kotrást, a Füredi-Holt-Tisza felső részén.

DSC 0041További két helyszínen is zajlanak munkálatok. A beruházás részeként ugyanis megkezdődött Kiskörénél a hallépcső építése, Tiszanána–Sarud térségében, illetve Sarud község külterületén pedig a part rehabilitációja, a hullámverés elleni védelem fejlesztése. A beavatkozással a Tisza jobb parti töltésének négy szakasza érintett, összesen mintegy 670 méter hosszúságban. Az említett munkálatok miatt Tisza-tó szállítási útvonalként szolgál a kiskörei téli kikötőtől Sarudig.